p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
groot katwijks dictee 2005
   
 
Datum 24 september 2005
Locatie ID-college Katwijk
Tekst docenten ID-college
Voorlezer Jos Wienen, burgemeester van Katwijk
Spelling Woordenlijst Nederlandse taal (november 1995), het ‘nieuwe Groene boekje’. Nog niet de spelling-2005; die kwam in oktober 2005 uit, maar wordt pas op 1 augustus 2006 van kracht.


Sinds enkele decennia heeft zich een radicale ommekeer gemanifesteerd in de traditionele verdeling der seksen in de culinaire domeinen.

Het was immers generaties lang moeder de vrouw die man en nazaten door de week voorzag van geijkte doch voedzame gerechten als sukadelappen, hachee of varkensfricandeau en hen op feestdagen trakteerde op een pasteitje met kippenragout, een coq au vin of kalfsfricassee.

Nu zijn het de mannen die zich en masse op het bereiden van de gerechten storten en die zich daarbij te buiten gaan aan copieuze maaltijden.

Inspiratie voor het bereiden van een vijfsterrendineetje vindt de gourmet op talloze websites en in kookprogramma’s, die hem feilloos de weg wijzen naar de meest exorbitante spijzen.

Wordt het patrijzenbout met kastanjepuree, worden het patés of soufflés, desserts met compote, confituren of ijscoupes, voor de echte kookliefhebber is dit alles een fluitje van een cent.

Op zoek naar de juiste ingrediënten wordt stad en land afgestruind om uren later thuis te komen met de juiste mediterrane balsamicoazijn, geurende shii-takes, een uitgelezen bordeaux of een net niet overjarige port als aperitief.

In de keuken worden met een zeker dédain de eenvoudige pollepels terzijde geschoven om plaats te maken voor de keukenmachine, de blender, de grill en de friteuse.

Er wordt rigoureus gehakt, gemixt en gemalen, er wordt geroerd, gekneed en gepureerd, waarbij de smaak zorgvuldig wordt gecontroleerd, tot de chef in extase zijn meestercreatie presenteert.

De gasten, bijna uitgehongerd, zien de meest bizarre buitenissigheden op hun bord neergevlijd als zwezerik, gegarneerd met bacon en cashewnoten, quiche met gruyère of spaghetti alla carbonara met rucola.

De ravage die na urenlang tafelen in de keuken aangetroffen wordt, ruimen de gasten zonder te zaniken op, terwijl hun smaakpapillen het residu van de voorgeschotelde delicatessen nog lange tijd koesteren.

aaaaa

klik op de foto's voor een vergroting

Uitslag
1. Pieter van Diepen (ambtenaar) 6 fouten
2. Annie Berkheij (raadslid) 7 fouten
3. Leendert Plug (theoloog/dominee) 9 fouten

Mijn fouten:
moeder-de-vrouw, doordeweek, soufflees, chitakis (2), dedain

Opmerkingen
• Het is doordeweeks, aan elkaar, maar door de week, niet aan elkaar.
• Bij patés en soufflés vermoedde ik ten onrechte een instinker.
• In de spelling-1995 heeft dédain een accent aigu, in de spelling-2005 niet meer.
• Ik kwam goed weg met maar twee fouten voor chitakis i.p.v. shii-takes. Nooit van gehooord.
• Op de correctiesheets stond vijf sterren dineetje, maar dat werd direct hersteld. Ook stond er (dinertje) achter, alsof dat ook goed zou zijn. Want dat stond er in het Groene Boekje bij. Toen ik zei dat dat alleen voor afbreken gold, begrepen ze niet waar ik het over had.
• Sommigen hadden spaghetti à la carbonara i.p.v. alla carbonara. Dat hadden ze echt zo gehoord. Dat kan kloppen, zei burgemeester Wienen, want zo stond het ook op mijn blaadje!

Bijzonderheden
• Annie Berkheij en Leendert Plug waren in 2004, bij de eerste editie van het Groot Katwijks Dictee, gedeeld winnaar met twee fouten.
• Het dictee had geen titel. Pas thuis bedacht ik dat het, nu het over de rol van de man in de keuken ging, mooi ‘Keukenrol’ had kunnen heten.
• Burgemeester Wienen zei in zijn toespraakje bij de prijsuitreiking dat “Katwijk het toch niet op zich kon laten zitten dat een Leids ambtenaar had gewonnen”. Ook in de ‘Katwijk Speciaal’ van dinsdag 27 september 2005 (voorpagina, met foto, waarop ik - op mijn papier neerkijkend - mijn kaalheid toon) woorden van die strekking: “Er werd opgeroepen volgend jaar weer mee te doen en met meer mensen te komen om de Leidenaar van zijn troon te stoten.”