p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
groot historisch leidsch dictee 2005
   
 
Datum 14 maart 2005
Locatie Boekhandel De Kler / Leidsch Dagblad
Tekst/voorlezer Hans Heestermans, voormalig lexicograaf INL Leiden, voormalig redacteur Van Dale
Spelling Woordenlijst Nederlandse taal (november 1995), het ‘nieuwe Groene boekje’. Nog niet de spelling-2005; die kwam in oktober 2005 uit, maar wordt pas op 1 augustus 2006 van kracht.


Een glipper uit het Zuid-Hollandse Leiden had via zijn gsm’etje van tevoren aan
Sint-Nicolaas geë-maild wat hij op sinterklaasavond wilde krijgen.

Hij weidde erover uit dat hij met enige scepsis en na het heuse minutieuze onderzoek van de enquêtecommissie ervan uitgegaan was dat een eau-de-cologneflesje, een 50+-arrangement voor sociaal-democraten, wat cosmetica en een dia-avond voor VVD’ers niet onontbeerlijk waren.

De sint sms’te hem terug dat hiervoor althans een ad-hocoplossing gevonden moest worden. Hij had nochtans voldoende knowhow om tezamen met zijn Pieten de lay-out van de uitnodiging voor die avond te ontwerpen.

De locatie was een lokaal in de Rode-Kruispost waar in grote zielenrust secondelang en niet stiekem naar dia’s van paardebloemen, baby’tjes en parapluutjes kon worden gekeken, apekool voor bollebozen, dus. Een no-claimkorting zat er toentertijd niet in.

Tegen Kerstmis moest er ook nog controle op de enquête worden uitgevoerd in een rijdendeartilleriekazerne. Voor hapjes, onder andere katenspek, balkenbrij en groente- en tomatensoep zou worden gezorgd.

aaa aaaaaa

klik op de foto's voor een vergroting

Uitslag
1. Pieter van Diepen (ambtenaar) 1 fout
2. Job de Kruiff (redacteur Leidsch Dagblad) 4 fouten
3. o.a. Marije van den Berg (PvdA-raadslid, bedrijfsjournalist),
Bert Leeuwe (leraar Nederlands) 5 fouten

Gemiddelde:
20 fouten

Mijn fout:
rijdende artilleriekazerne

Opmerkingen
• Bij driedelige samenstellingen alles aan elkaar; zie langetermijnagenda, grotestedenbeleid. Ik had rijdende aan het eind van de regel, en afbreken mag niet bij dictees. Toen ging ik twijfelen: bestaan er wel kazernes voor alleen maar rijdende artillerie? En waarom zou een rijdende kazerne niet bestaan? Er zijn toch ook rijdende winkels?
• Het thema van de boekenweek was ‘vaderlandse geschiedenis’, maar het dictee bleek niet historisch te zijn. Dan kon Heestermans, zei hij, zijn valkuilen niet kwijt. En het was niet alleen niet historisch, het was ook niet groot.

Bijzonderheden:
• Mijn eerste gewonnen dictee.
• Grote kop in het Leidsch Dagblad van 15 maart 2005: ‘Ambtenaar maakt minste fouten’. Citaat uit het artikel: ”LEIDEN - Burgemeester Henri Lenferink loopt nog niet zo erg lang rond in Leiden, maar hij kent zijn pappenheimers. Voordat het Groot Leidsch Historisch Dictee gisteravond werd afgenomen, schreef hij op een papiertje de naam van de persoon die volgens hem de minste fouten zou maken. Nadat het correctieteam zijn werk had gedaan, bleek zijn voorspelling volkomen juist. Pieter van Diepen, bestuursadviseur van de gemeente, maakte slechts één fout en won de uitgeloofde dikke Van Dale.”