p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
9e groot limburgs dictee 2006
   
 
Datum 14 oktober 2006
Locatie Stadhuis Hasselt, raadzaal
Tekst Waldo Keyers
Voorlezer Inge Becks (tv-presentatrice en -journaliste)

Het gelijk van de Limburger

Grensoverschrijdend zijn de nostalgische heimatliederen van de ons veel te vroeg ontvallen Limburgse troubadour Jo Erens. Zoetgevooisd bezong hij in de vijftiger jaren de innemende, zangerige en ietwat naïeve aard van onze gouwgenoten. De ‘trage’ Limburger wordt nog het best verpersoonlijkt door onze gouverneur. Jazeker, diens ogenschijnlijke lijzigheid en dito taalnonchalance zetten sinjoren, Oost- en andere Vlamingen vaak op het verkeerde been.

Alla, West-Vlaanderen heeft een zestig kilometer lange all-inkuststrook, zijn polders, de Brugse Heilig Bloedbasiliek en de bekende Tieltse zoeaventaart. De Oost-Vlamingen kunnen weliswaar uithalen met hun Vlaamse Ardennen, het Waas- en Meetjesland en andere mythisch klinkende oorden. Na-ijverige aanhangers van de Talmoed noch Sefarden misgunnen onze hoofdstedelingen hun rijke, Brabantse verleden met als toeristische climax het Atomium en Manneken Pis. En de wereldhaven Antwerpen zal wel eigengereid het niet ter zake doende eigenwaardegevoel van zijn bewoners naar het zenit doen stijgen.

Limburgers zijn survivors van de eerste orde. Na een eeuwenlange gehorigheid aan de leenheren van Loon in de middeleeuwen verwierf de heikneuter autonomie over een vrijwel ongerept stuk natuur. Het surplus van Limburg ligt in de rijke geografische diversiteit die onze provincie biedt: het Kempens plateau, de Maasvallei, de glooiingen van de Voerstreek, de mergelstreek; ja zelfs Haspengouw ligt partieel op onze provinciale geboortegrond.

Ondanks de industriële ontwikkeling van vóór het interbellum met haar scheepswerven, houtvestingen caouychouc-, zink- of cokesfabrieken wist deze groene long van ons geliefde Vlaanderen haar idyllische, landschappelijke karakter te behouden. Het verscheurende failliet van de steenkoolexploitatie werd grotendeels opgevangen door de autoassemblagefabriek in Genk, waar toentertijd meer dan tienduizend werknemers het economische niveau van Limburg hielpen opkrikken.

Welke recreant wenst zich niet neer te vlijen in de bosrijke omgeving van Midden-Limburg, waar het Kloosterlatijn nog resoneert in de talrijke lowbudgetabdijhoeven? Hart noch brein van de Limburger wordt geconfisqueerd door een allesvernielende expansiedrang of een imperialistische ijver. De desastreuze drang immers om anderen te overklassen, laat staan te onderwerpen, is de Limburger vreemd.

Uitslag
Jongeren (<18)
1. Stephane Rutten (1 fout)
2. Frank Erens (5 fouten)
3. Eline Trappeniers (6 fouten)

Amateurs
1. Pieter van Diepen (1 fout)
2. Ward Smeyers (4 fouten)
3. Lucien Hulsmans (5 fouten)
4. o.a. Gustaaf Baptist (8 fouten)

Experts
1. Joost Verheyen (0 fouten)
2. Jean Spelmans (2 fouten)
3. Jacques Bettelheim (3 fouten)

Aantal deelnemers: ca. 60.

Mijn fout:
Mergelstreek: Ik vermoedde ten onrechte dat het een aardrijkskundige naam was.

Bijzonderheden
• Het dictee was voor iedereen identiek, dus als ik bij de experts had meegedaan, was ik tweede geweest - direct achter Joost Verheyen (winnaar van het GNDT 1998), maar vóór Jean Spelmans (gedeeld winnaar van het GNDT 2001)!
• Guy de Kort (winnaar van het GNDT 2000) en Elsie Ribbens (winnares van het GNDT 2005) hadden wel de voorronde ingestuurd, maar waren er niet.
Eftimios Tsokos, maker van het Houthalens Dictee, deed nu zelf mee. Ook André Eyletten, Edward Vanhove, Jaak Hoedemaakers, Jacques Bettelheim, Bert Jansen: allen geklopt.
• Jozef Lamberts (gedeeld winnaar van het GNDT 2001), die een grote verzameling dictees heeft en die medeauteur is van het prachtige Davidsfondsdictee 2006, eindigde bij de experts in de achterhoede met 9 fouten.
• Bert Jansen hield een leuke causerie over de ‘groene’ versus de ‘witte’ spelling.
• Prijzen voor de jongeren en de liefhebbers werden uitgereikt door burgemeester Herman Reynders, die voor de experts door Inge Becks.
• Ik kreeg aanvakelijk de tweede prijs, omdat de jury meende dat Gustaaf Baptist 0 fouten had. Hij gaf zelf aan dat dat niet zo was. De jury heeft nog eens goed gekeken en geconstateerd dat hij 2 fouten had. Toen zijn onze enveloppen omgeruild (1e prijs € 50, 2e prijs € 30), maar later bleek (op de website www.hogdictee.be) dat Baptist zelfs 8 fouten had en buiten de prijzen viel! Achteraf was Lucien Hulsmans, niet als prijswinnaar gehuldigd, derde.
Kempens plateau en Kempens Plateau (wat ik had) werden beide goed gerekend.
Manneken en vóór had ik goed, maar ook manneken en voor werden goed gerekend.
• In het correctieblad stond all-inkuststrook, maar op een scherm stond all-inkuststrook geprojecteerd. Wat er voorgelezen is, weet ik niet meer.