p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
1e papendrechts dictee
   
 
Datum 13 december 2006
Locatie De Palm, Papendrecht
Tekst/voorlezer Piet Kaptein (oud-leraar Nederlands en oud-wethouder Papendrecht)
Spelling Groene Boekje 2005

1. De sacherijnige (ook: chagrijnige) boeddhist schreef in zijn blocnote dat hij vanwege zijn venijnige bronchitis geen brij lustte.

2. Tijdens de barbecue interrumpeerde de excentrieke impresario de verbouwereerde kassière (ook: caissière) en nam de aftandse conciërge de aanvoerster een interview af.

3. Na het aperitief in de crèche gingen de fascist en de racist onmiddellijk naar de cafés om enigszins stiekem te zaniken.

4. De gelouterde monniken haalden de trukendoos tevoorschijn om met een truc de truck weer verticaal uit het water bij de pijlers te krijgen.

5. De emeritus predikant nam soeverein zijn suède portemonnee en andere paperassen mee toen hij een cappuccino, een omelet, een bord macaroni met ragout, een stuk marsepein en een frikandel (ook: frikadel) ging nuttigen.

6. In de polikliniek ontstond stampei (ook: stampij) en kakofonie omdat een kangoeroe en een karekiet zich achter de rododendron in het souterrain ophielden.

7. Bij de guerrilla tegen de maffia werd in de dichtstbijzijnde eengezinswoning een hartstikke mooie graffiti op de fluorescerende wand aangebracht.

8. Ik wil jou niet vleien, maar jouw yoghurt, quiche, postelein en hors-d’oeuvre zijn strikt genomen verrukkelijk.

9. Na het vermaledijde faillissement van de parttime opticien ging deze in pluchen pyjama een flauwe feuilleton schrijven en heel minutieus pony’s diagnosticeren.

10. De adellijke aanvoerster weidde na de gewelddadige handelwijze van de stagiaire uit over het gezamenlijk verloochenen van de spelregels van het comité.

11. De abonnee nam een aluminium liniaal, een chique cassette, een verfomfaaide cheque en een gezouten carpaccio als cadeaus mee.

12. Gedurende het goochelen moesten de baby’s grinniken, giechelen en applaudisseren; hun ouders daarentegen waren aan het bagatelliseren, camoufleren en koeioneren.

13. De fietsster met acne en eczeem stapte in het buiige weer met een cilinder en een carrousel op haar vehikel.

14. De akoestiek in het appartement bij het arrondissement op de avenue vertoont littekens van het regime (ook: regiem) na de coup van het galopperende leger.

15. De accommodatie van het gerechtelijk gebouw vereiste veel controle na de verrassende manoeuvre.

16. Het bevreemdt mij niet dat hij wezenlijk naar zijn vader aardt en dat zij haar moeder grotendeels evenaart; althans het lijkt erop.

17. Toen de sceptische en agressieve scheidsrechter uit de bosschages kwam, gelastte hij rigoureus het rechtstreekse duel af.

18. De shampoo was in de satelliet aanwezig en ook de aspirine; nochtans was de abominabele astronaut geenszins continu content.

19. Hij twijfelt eraan of de gepensioneerde analisten wel aan hun taks komen en of de houders van het dieet wel aan de espresso mogen.

20. Koste wat het kost moet de reünie slagen, moet er consensus komen en moet dit dictee geen debacle worden.

Uitslag
1. Jacques Bettelheim, Koudekerk a/d Rijn
(0 fout)
2. Pieter van Diepen, Leiden (1 fout)
3. Bert Jansen, Bussum (3 fouten)

Aantal deelnemers: ca. 60.

Mijn fout:
Kakofonie: Zo sprak de heer kaptein het uit, maar ik had beter moeten weten.


Bijzonderheden
• Dat stampei en stampij beide goed werden gerekend, is terecht: daar hoor je geen verschil tussen. Idem voor regime en regime. Maar dat chagrijnige werd goedgekeurd terwijl er duidelijk sacherijnige werd gezegd, dat caissière werd geaccepteerd waar kassière werd voorgelezen (wat sinds de nieuwe spelling ook goed is) en dat frikadel ook goed was, terwijl de heer Kaptein frikandel met goed hoorbare n uitsprak, dat vind ik zwak.
• Het viel niemand op, ook mij niet, dat een graffiti in zin 7 fout is. Graffiti is meervoud, het enkelvoud is graffito.
Jacques Bettelheim wist hier al dat hij aan het Groot Dictee in Den Haag mee mocht doen. Vooraf had ik hem gemaild dat ik het leuk zou vinden als ik in Papendrecht de toekomstige winnaar van het Groot Dictee zou verslaan. Jacques’ reactie: “Ik ook!”
• Het mocht niet zo zijn. Hoewel ik maar één fout had, werd ik tweede. Jacques had 0 fout. De eerste prijs was de nieuwe grote Van Dale ter waarde van € 179, de tweede prijs een boekenbon van € 100. Jacques had de Van Dale al, ik nog niet. Hij stelde voor om onze prijzen te ruilen. Ik ging graag akkoord. (Later – zie het Leids dictee van 31 januari 2007 – won ik zelf de Van Dale, de gelimiteerde luxe-editie, vóór Jacques, die derde werd.)