p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   

preselectie davidsfonds

Davidsfonds/Knack

Groot Nederlands Dictee 2007

Preselectie 10 februari 2007, categorie Specialisten

   
 
Deel 1:
Omcirkel de letter met het juiste woord. Er is slechts één van de vier woorden juist gespeld.

1.

a. intoxiqueren
b. brusqueren
c. piqueren
d. convoqueren
9. a. Tsjechoslowakije
b. down-under
c. überich
d. fragiele X-syndroom
2. a. Rottumerplaat
b. Massachussets
c. Castilliaans
d. Bussummer
10. a. eegaas
b. tesamen
c. aeolusharp
d. tv-quizzen
3. a. mirtenstruik
b. sikkenpit
c. Secretaressendag
d. bladzijdenlang
11. a. bouillabaise
b. stracciatella
c. sambucca
d. attacca
4. a. filigrijn
b. laweit
c. keineig
d. neervleien
12. a. babylonisch
b. byzantijns
c. kafkaïaans
d. elisabethaans
5. a. durowijn
b. boomerang
c. troubleren
d. moellah
13. a. ten uwen dienste
b. uw aller aanwezigheid
c. ter uwer informatie
d. om uwentwil
6.
a. URL
b. g-kracht
c. cao-loos
d. bmx
 

14.

a. hypoglycaemie
b. hypertext
c. anhydrose
d. syfilitisch

7.
a. koloratuur
b. kliniclown
c. predikaat
d. inkarnaat
15. a. manitoe
b. christuskop
c. creool
d. beatlesplaat
8. a. raï
b. doner kebab
c. gena
d. kür
   

Oplossing: 1c, 2a, 3a, 4b, 5d, 6a, 7d, 8d, 9b, 10d, 11b, 12b, 13d, 14d, 15c

 
  Deel 2:
Onderstreep in de volgende zinnen de woorden of woordgroepen die fout gespeld zijn.
 
1. Hannes’ broer, een ideeëloze practical-joker met een geprononceerde pinocchioneus, is op de keper beschouwd niet bepaald behept met een ongelofelijke voorraad cerebrale ressources. Consanguïniteit is bij hun beidjes – tenslotte een twee-eiige tweeling – lang niet klip-en-klaar: zijzelf is immers een gerenommeerde wetenschapsvrouw voor wie mitose, meiose, basenparen, Graafse follikels, dubbelehelixstructuren en DNA-recombinanttechnieken meer zijn dan interessante woorden voor pakweg een dictee.
2. Nadat de met drum-’n-base flirtende deejay een tearjerker van onze geweldige sacochenverkoper onverwachts had gesampeld met een diviene fado van de Kaapverdische diva wier naam me nu effe ontschiet, werd er warempel geblet. Sjonge, wat een pantomime! Net een langoureuze scène uit een Bouquetreeksboek...
3. Een tenhemelschreiend ooggetuigenverslag uit de Eerste Wereldoorlog: “Het leven in een tranchee was om hoorndol van te worden: jeroenboschachtige teferelen, een apocalyptisch inferno van aan miltvuur en dysenterie creperend, doodbloedend en zich kapotschreeuwend kanonnenvoer, ten prooi aan een letale cocktail van schrapnels, houwitsergranaten en ypriet, toppezot en zinneloos werdt ge ervan."
4. Hoedt u zich voor weirdo’s die u ocharme willen strikken met gesofistikeerde liefdeselexirs, helende hennepen medaillons en sibillijnse extracten van de arènpalm. Tegen ludduvuddu is jammer genoeg geen kruid gewassen.
5. Wie ooit in een cluppie heeft gebridget, weet dat preëmptieve biedingen geenszins een veredelde fanfaronnade zijn. Sommige tegenstanders prakkiseren zich een tijdlang suf over de mogelijke repercussies van een kamikazeantwoord op hun imps. Fair play staat in die kringen hoog in de waardehiërarchie: met de glimlach de boot ingaan na een kans te hebben vermoost op een toernooi, oogt heel wat beter dan stampij maken en zich de pest laten injagen.
6. Het ebolavirus heeft onlangs lelijk huisgehouden in de Congolese gorillapopulatie. Of het immuunsysteem van orang-oetangs, bonobo’s en resusaapjes solider is om deze agressieve micro-organismen te lijf te gaan, mag Joost weten: dat is senso stricto voer voor een multidisciplinair researchteam. Hopelijk moeten de homo sapiensen van het derde millennium geen knix maken voor dat minuscule gespuis. Associaties zijn niet van de lucht: de Zwarte Dood in de middeleeuwen, prionen die het creutzfeldt-jakobsyndroom veroorzaken, de om de haverklap muterende stafylococcus, et cetera.
7. Voetbal een feest? Mmm, het catenaccio viert hoogtij in de Champions League, schwalben en doodschoppen verdringen de een-tweepassjes en de dribbles, er wordt keihard getackeld, in de tribune zie je chicanerende en cholerieke hooligans met petards, Bengaals vuur en andere attributen, de scheids krijgt ervanlangs, derby’s lijken soms schandaleuze guerrillaoorlogen, enzovoort.
8. De ondernemendste corpsleden van de alma mater – aperte vertegenwoordigers der intelligentsia – maken soms eclat met een blitzcarrière: het novitiaat met de obligate cantussen ternauwernood ontgroeid, worden ze door het losjes queueënde studentikoze stemmersheir verkozen tot quaestor en praeses.
9.

De pathologen-anatomen waren formeel na het onoirbare post mortem onderzoek en wensten de adjunct-commissaris naar de Mokerhei: de beet van de aan rabiës lijdende schranzende mastiff heeft de larynx van de met obscene tatoes overdekte badguys niet doorboord.

10. Al wordt je door bekken trekkende en sjouwelende thuisblijvende flauweriken medegedeeld dat je vandaag toch wel een foutloos parkoers werd toegedacht, wees niet gepikeerd door dat geëmmer: de olympische gedachte primeert. En mocht je op 10 maart toch – zij het kantje boord – bij de finalisten zijn, dan beloof ik je bij dezen een droomfinale!
Oplossing: 1. Hannes' = Hannes, consanguïniteit = consanguiniteit; 2. drum-'n-base = drum-'n-bass, gesampeld + gesampled, geblet = geblèt; 4. ocharme = ocharm of ocharmen, liefdeselexirs = liefdeselixers of liefdeselixirs, arènpalm = arenpalm; 5. ingaan = in gaan; 6. senso = sensu; 7. schwalben = schwalbs, dribbles = dribbels; 8. eclat = éclat, praeses = preses; 9. onoirbare = onoorbare, Mokerhei = Mookerhei, tatoes = tattoos. De rest is dus allemaal goed!
 
Uitslag
1. Pieter van Diepen (20 fouten)
2. Jaques Bettelheim (22 fouten)
3. Bert Jansen (25 fouten)

Mijn fouten
Multiple choice: 1a, 6c, 7a, 12d, 14c, 15b
Zinnen:
niet onderstreept: (1) Hannes' + Consanguïniteit, (2) drum-'n-base, (4) ocharme, (6) knix, (7) schwalben, (8) eclat, (9) tatoes
ten onrechte onderstreept: (1) hun, (3) hoorndol + kapotschreeuwend, (7) schandaleuze, (9) post mortem onderzoek, (10) bekken trekkende

Opmerkingen
• Door het woord ‘zijzelf’ in zin 1 weet je dat Hanne/Hannes een vrouw is. Van Hanne = Hannes, niet Hanne’s. Van Hannes = Hannes’. Je moest het onderstrepen, dus kennelijk moest je ervan uitgaan dat die vrouw dús Hanne heet en niet Hannes. Want dat is een jongensnaam. En Hannes Meinkema dan? (Ja, een pseudoniem, ik weet het.)

Bijzonderheden
• Bij 20 fouten toch door naar de finale, want er waren er in al die 75 voorrondeplaatsen in België, plus nog Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, plus Luxemburg en Parijs, maar weinig die beter scoorden. Er zijn 25 finaleplaatsen en ook Jacques en Bert (nog net) zijn geplaatst.
• Mijn prijs: vier boeken, t.w. Het Groot Dicteeboek der Nederlandse Taal (bundeling van Davidsfondsdictees), Ik schrijf zonder fouten, De Caïro Cahiers en Dag vreemde man (of dat laatste slaat op die vreemde hobby, dictees, weet ik niet).