p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
3e houthalens dictee 2007
   
 
Datum 28 april 2007
Locatie CC Casino, Houthalen-Helchteren (België)
Tekst Eftimios Tsokos
Voorlezer Waldo Keyers
Spelling Woordenlijst Nederlandse Taal, 'Groene Boekje' van 1995

 

Dwars door Houthalen

De zon is de kilte en de ochtenddauw nauwelijks de baas of vol goede moed begint de jogger aan een traject van ettelijke kilometers, voor sommigen een tantaluskwelling, voor anderen een toeristisch-recreatief intermezzootje.

Vanaf de Lakerberg gaat het parcours in oostelijke richting. Na de veelbesproken noord-zuidverbinding te hebben gekruist, passeert de sportieveling het kerkje van Laak. Dit laatgotische, zestiende-eeuwse bouwwerk, heden ten dage een tentoonstellingsruimte, is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, maar was voor de recentste restauratie het gebedshuis van de plaatselijke Grieks-orthodoxe parochie.

De ingetogenheid maakt langzaamaan plaats voor het gejoel van supporters die hutjemutje langs een nabijgelegen voetbalterrein staan. De thuisploeg, niet bepaald lijdend aan een calimerocomplex, geeft een demonstratie van onetouchvoetbal, door de goalgetter excellent afgerond met een raak afstandsschot.

Vervolgens gaat het via het industriepark naar het recreatiecentrum ‘De Plas’. Aan het gekrijs en gekletter te horen, wordt daar gepaintballd. Voor de teambuilding gaan account- en andere managers van een of ander bedrijf, uitgedost als ware guerrillero’s, mekaar met verfballetjes te lijf. Het spel krijgt een akelig realistisch karakter wanneer plotseling een F-16-gevechtsvliegtuig met een hels en oorverdovend lawaai voorbijschiet.

De zichtbaar uit zijn lood geslagen atleet vraagt zich af hoe hij in deze odyssee is terechtgekomen; alsof in- en ingemene rottweilers of pitbulls, roekeloze snelheidsduivels, CO2-uitstoot of adembenemende roetdeeltjes niet levensbedreigend genoeg zijn.

Ondertussen is de terugkeer ingezet en heeft de euforie bij de hardloper stilaan weer de bovenhand gekregen op de adrenaline. Na het kapelletje komt het kruis ter nagedachtenis van de zesenzestig in 1831 gesneuvelde civiele en militaire slachtoffers van de laatste veldtocht van Willem I. Nu resten hem eerst nog een geniepig, steil hellinkje en ten slotte de laatste hectometers.

Het centrum van de gemeente laat de langeafstandsloper links liggen en ten langen leste bereikt hij moe maar tevreden de meet. “Morgen opnieuw”, denkt hij bij zichzelf.


Uitslag
Bij een gelijk aantal fouten gaven de volgende woorden uit de ‘aanvullende proef’ de doorslag: Hof van Cassatie – hink-stap-springen – humboldtpinguïn – de ingénue – het Inuktitut – calicivirus – euphuïsme – wysiwyg – sannyasin – camaieu.

1. Elsie Ribbens (0/1)
2. Guido Wouters (0/2)
3. Leen Ribbens (1/0)
9. Bert Jansen (3/5)
10. Pieter van Diepen (3/6)
16. René Dijkgraaf (7)

Mijn fouten:
Laakerberg, guerrillos, Willem de Iste

Opmerkingen
• Behalve toeristisch-recreatief werd ook toeristisch recreatief goed gerekend.
Willem I werd uitgesproken als Willem de Eerste. Er werd bij gezegd dat het in getallen moest, maar mijn Willem de Iste werd onverbiddelijk fout gerekend. Je spreekt de naam van de Tilburgse voetbalclub Willem II toch niet uit als Willem de Tweede?

Bijzonderheden
• Elsie won in Den Haag in 2005. Nog twee andere Den Haagwinnaars eindigden voor me: Jean Spelmans (2001, gedeeld) en Louis Kesteloo (1994), 6e en 8e met resp. 2/1 en 2/5 fouten.