p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
5e groot velser dictee 2007
   
 
Datum 9 september 2007
Organisatie Volksuniversiteit Velsen
Tekst/voorlezer Bart Boele (journalist IJmuider Courant)
Locatie Ichthus College, Driehuis


Onze gezamenlijke hoop is deze gezellige middag gevestigd op het dictee dat hier in deze studiezaal wordt voorgelezen; de samensteller heeft na een mislukte poging vorig jaar tenslotte beloofd dat deze editie foutloos is te schrijven.

Misschien dat schijn bedriegt, maar voor een simpele burger lijkt het er veel op dat voetbalclub Telstar een stuk voortvarender is met de voorbereiding van de bouw van een nieuwe tribune dan de gemeente met het ontwikkelen van een nieuw winkelcentrum in IJmuiden.

Veel mensen hebben er een diepgewortelde afkeer van en noemen het onbegonnen werk, maar de Volksuniversiteit Velsen probeert met een speciale cursus het grote publiek enthousiast te maken voor de onnavolgbare en helaas van jargon doorspekte debatten die zo kenmerkend zijn voor de lokale gemeentepolitiek.

Dankzij een gewiekste hoofdstedelijke lobby keert de omstreden bouw van een peperdure tweede grote zeesluis in IJmuiden telkens weer terug op de agenda van ’s lands beslissende politici.

Het is niet uitgesloten dat de onfortuinlijke verstekeling die onlangs in de haven werd gesnapt en overboord sprong over enige tijd opnieuw een poging waagt om illegaal per schip ons land binnen te komen.

Er lijken elk jaar wel steeds meer mensen op het Havenfestival van IJmuiden af te komen, maar dat is niet het enige succes: moesten de eerste paar jaar onder de havenbaronnen nog sponsors worden gezocht, heden ten dage staan ze in de rij om zich spontaan aan te melden.

Wat veel mensen niet weten, is dat Velsen maar liefst drie kerken van uiteenlopende genootschappen telt die zijn vernoemd naar een heilige die in de veertiende eeuw als eerste het christendom in deze regio verkondigde.

Uitslag
1. ex aequo (0 fout)
• Cita Jurna (een Neerlandica uit IJmuiden van wie op 4 september (!) het boek De bek van Korsakov was verschenen),
• mevrouw Cammaert-Ven den Berg, de echtgenote van de Velser burgemeester Peter Cammaert, die zelf ook meedeed en vorig jaar samen met Cita Jurna gedeeld tweede werd met 4 fouten, maar nu - wederom met 4 fouten - niet bij de top 10 zat)
• mevrouw A. de Hart-Radstake
• Pieter van Diepen

5. ex aequo (1 fout)
• J. Bragt (een tachtigjarige IJmuidenaar die aanvankelijk bij de winnaars werd genoemd, maar die meteen riep: "Dat kan niet, ik heb '14e' geschreven.")
• René Dijkgraaf (cardioloog te Harderwijk, die ‘ten slotte’ met spatie had geschreven en nog even probeerde of in deze context niet ook de letterlijke betekenis ‘tot besluit’ kon zijn bedoeld, maar later erkende dat het hier ‘tenslotte’ moest zijn, aan elkaar, want in de betekenis ‘per slot van rekening’)
• een mevrouw van wie ik de naam en de fout niet weet

8. ex aequo (2 fouten)
o.a. Tineke Hartman uit Zandvoort (de winnares van 2006, toen met 3 fouten)