p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
4e groot hillegoms dictee 2008
   
 
Datum 10 september 2008
Locatie Bibliotheek, Sportlaan 1, Hillegom
Organisatie Harddraverij Vereniging Hillegom (G. van Lierop)
Tekst/ Voorlezer Leni Achterberg, Lisse (winnares 2007)

Pleidooi voor de fiets

Stel dat de zon schijnt aan een wolkeloze hemel. Je wilt eropuit. Dan pak je de fiets. Je eigen omgeving blijkt pittoreske dorpjes te herbergen met laatnegentiende-eeuwse hans-en-grietjehuizen en prachtige lelietjes-van-dalen op de taluds, te midden van lievevrouwebedstro en schapengras met berenklauw. Een enkele limousine zoeft voorbij, richting Keukenhof. Op feestdagen zoals Hemelvaartsdag is er altijd wel ergens een optocht van secondelang claxonnerende deux-chevauxtjes.

Een rondje Hillegom brengt je op mooie plekken, bijvoorbeeld het Heempark (1) in de Schülte Küperjanshof of het Beltpark hier vlakbij. Vanuit het centrum van Hillegom kun je over de rustieke Stationsweg via De Zilk naar de zee. Noordwaarts kom je langs het Den Hartogh Ford Museum (2), een prachtige pleisterplaats. Oostwaarts kom je in de Haarlemmermeer, waar je buurtschappen als Huigsloot en Weteringbrug vindt aan de Ringvaart (3). Wie via de Venneperweg de polder doorkruist, arriveert in Burgerveen, gelegen aan de Westeinderplassen.

Voor woon-werkverkeer wordt het stalen ros steeds vaker gebruikt. De abominabel hoge benzineprijzen zijn hier debet aan. Je kunt zelfs – zonder je het apelazarus te fietsen – eerder op je werk zijn dan wanneer je je verplaatst met de auto. Fietsers bezoeken nooit ofte nimmer een benzinestation, of het is voor een macchiato met gesealde pannenkoeken voor de lekkere trek.
Terug van je werk naar huis waaien de muizenissen uit je hoofd: de beroerde halfjaarcijfers, die supergestreste accountmanager, die verplichte milieueffectrapportage in kwartoformaat, de geüpdatete bestanden van je ad remme, gepiercete collega met zijn leuke buddyhollybril, de onduidelijk leesbare facsimile’s, et cetera.


Het is toch heerlijk om wekelijks naar deze bibliotheek te fietsen, waar men circa 50 (4) nieuwe boeken per week ontvangt? Hier kun je de meest recente tijdschriften en dagbladen inzien en dvd’s lenen (bijvoorbeeld met oefeningen voor bromfietscertificaten) of luisterboeken.
Ook blonde meisjes van koninklijken bloede genieten al van fietsen, zij het in een bakfiets, getuige de foto’s in de bladen in juli jongstleden, dankzij de mediacode.


Ten slotte: fietsen is gezond. Maar dat fietsen altijd leuk is, is quatsch! Want fietsen in de stortregen wens je je aartsvijand nog niet toe. Wind- en waterdichte, ademende regenkleding houdt je gelukkig droog. En ach... een Limburgs spreekwoord luidt: “Septemberregen komt de druiven gelegen.” Kunnen we dankzij de in oktober wellicht overdadige wijnoogst nu alvast met een chablistje toosten – bij wijze van spreken natuurlijk – op de goede afloop van dit maidendictee.


Uitslag
1. Pieter van Diepen, Leiden (5 fouten)
2. Bill van Beusichem, Haarlem (7 fouten)
3. René Dijkgraaf, Harderwijk (13 fouten)

Beste Hillegommer: Marga Nieuwendijk (21 fouten)
Jongste deelnemer: Joyce Kortekaas (11 jaar, wel iets meer dan 11 fouten)

Mijn fouten: heempark, Schulte Küpperjanshof (2), Den Hartog, ringvaart
Bill had zijn fouten ook voornamelijk (of uitsluitend?) in de eigennamen. Onder andere Westeinder Plassen, waarvoor twee fouten zijn gerekend (spatie en hoofdletter). M.i. ten onrechte, het zijn ‘gekoppelde’ fouten.

Opmerkingen
(1) In deze context niet te zien of het om een soortnaam (heempark) of eigennaam (Heempark) gaat.

(2) Volgens het donorprincipe Ford Museum. Fordmuseum werd ook goed gerekend.

(3) In deze context niet te zien of het om een soortnaam (ringvaart) of eigennaam (Ringvaart) gaat.

(4) De voorlezer zei dat ’s Gravenhage “ook met een streepje mocht”.

(5) Vijftig, in letters, werd – uiteraard – ook goed gerekend.