p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
groot dictee hoeksche waard 2008
   
 
Datum 30 mei 2008
Locatie feesttent op landgoed Hof van Moerkerken, Wilhelminastraat 66, Mijnsheerenland, Hoeksche Waard
Organisatie Rotaryclub Hoeksche Waard (sponsordictee)
Tekst René Renes (neerlandicus, conrector RSG Hoeksche Waard)
Voorlezer Roelof Hemmen (presentator RTL Nieuws)


Een werelds paradijs

Vrolijk blaffend vergezelde het keeshondje de tilbury over het pittoreske bruggetje tussen de arduinen toegangshekken naar het statige ambachtsherenhuis ’t¹ Hof van Moerkerken te Mijnsheerenland.

Het geratel van de wielen over de allee klonk extra luid tussen de met nachtegaalskruid en wilde orchideeën gevulde bloemperken. Een zwarte merel huppelde tussen het hoge gras in de tuin, uit het gebladerte van de hoogste bomen klonk het vleiende gekir van de houtduiven tot over de Binnenbedijkte Maas.

U moet beseffen dat in het fin de siècle niet eenieder een dergelijke ontvangst werd bereid. Nee, hier ging het om de fiancé van Martha van Vloten, de door literatoren en chroniqueurs van dandyisme en excentriciteit beschuldigde jongeman die in wezen door niets anders werd geleid dan door het romantisch conflict tussen ideaal en werkelijkheid.

Toen Frederik eindelijk Martha’s huis betrad, stapte hij eigenlijk in Johannes’ wereld waar je moeilijk je weg kon vinden, want in het huis waren veel donkere portaaltjes, trappen, kamertjes en ruime rommelzolders en in de tuin waren overal schuttingen en broeikasten².

’s Avonds na afloop van het souper dwalend langs het perenbosje, door het aardbeiendal met borders vol vergeet-me-nietjes³ tot de vijver, waar de witte waterlelie zo stil haar kroon uitplooit in het laatste licht, beseft ieder eens te meer: dit is het werelds paradijs.

Uitslag
1. Pieter van Diepen, Leiden
(3 fouten: Het Hof, fin-de-siècle, vergeet-mij-nietjes)
2.
Margreet van der Hoek, Hoeksche Waard (3 fouten: Het Hof, fin-de-siècle, vergeetmijnietjes)
3.
Carola de Jong (5 fouten: Het Hof, allé, fin-de-siècle, croniqueurs, vergeet-mij-nietjes)
4.
o.a. Bert Jansen, Bussum (6 fouten, waarvan één door de jury over het hoofd gezien: Het Hof, binnenbedijkte Maas, fiancee, van Vlooten, chroniquers,vergeet-mij-nietjes)

Bij ex-aequonotering gaf het sponsorbedrag de doorslag. Ik had € 376,55, van Margreet weet ik het niet. Totaalopbrengst: € 30.350, 118 deelnemers, gemiddeld ruim € 260. (In 2006 € 43.000, 152, gemiddeld € 280.)

Opmerkingen
¹
  Het (wat ik had) werd fout gerekend!

² 
Deze zin komt (bijna) letterlijk uit “De kleine Johannes”. Alleen is het daarin ‘den tuin’. Van Eeden schreef broeikasten, niet -kassen. Dat werd door Hemmen met goed hoorbare t voorgelezen, ook nog vergezeld van een waarschuwing: pas op, hier zit een addertje onder het gras.            

³ Vergeet-mij-nietjes (wat ik had) werd fout gerekend. In het Groene Boekje staat (alleen) vergeet-mij-nietjes, in Van Dale vergeet-me-nietjes én vergeet-mij-nietjes. De jury vond dat het de eerste schrijfwijze moest zijn omdat Hemmen het, op hun aanwijzing, zo had voorgelezen. In ‘Dicteeland’ is gebruikelijk dat het Groene Boekje leidend is en dat pas als het daar niet in staat, Van Dale geldt.