p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
tweede groot hoorns dictee
   
 
Datum 16 november 2008
Locatie Schouwburg Het Park, Westerdijk, Hoorn
Organisatie Rotaryclub Hoorn De Compagnie
Tekst Pieter van Diepen
Voorlezer burgemeester Onno van Veldhuizen


H
oorn, u aller woonstee, van de meesten van u tenminste, heeft sociaaleconomisch wis en drie turbulente tijden beleefd.

Ontstaan aan de Gouw groeide het alras uit tot handelscentrum; dat is althans Velius' perceptie, maar geenszins communis opinio.

Onloochenbaar hoogtepunt is de gouden eeuw, de VOC (dit jaar godzijdank niet voluit geschreven) met Jan Pieterszoon Coen als gouverneur-generaal.

Rond Coens bronzen statue bij het Westfries¹ Museum ligt in het plaveisel een rode steen, rood van het bloed van terechtgesteld rapaille, een waar horrorscenario.

Nu is dat plein een rotonde avant la lettre, maar in het verreikende verkeerscirculatieplan, met verrijkende bijlagelijst, een no-goarea voor de gemotoriseerde yup.

De Hoornse economiecurve is sinusoïdaal: bloei en verval, regen en zonneschijn; de recentste ontwikkelingen, rechtdoorzee, stemmen evenwel semioptimistisch.

O², geen entrepreneur heeft gejuicht over de taks op reclame-uitingen, maar gemeentegeld baat de lokale huishoudkunde en freeridersgedrag frustreert sowieso.

Liever gefocust op successtory's: bakkers met kadetjes én spécialités als focaccia's, slagers met sukade- en lendenlappen, maar bijwijlen ook exquise ossobuco.

Of de kaasboer zijn edammer en de groenteman zijn huis-tuin-en-keukenrodekool en gros of en détail verkoopt: de reclamebelasting raakt eenieder.

Forensen³ die doordeweeks forenzen, het woon-werkverkeer kotsbeu, geldt ook voor hen niet "Hoorn zien en blijven"?

Uitslag
1. Rein Leentfaar, Breskens (5 fouten)
2. Frans van Besien, Gent (7 fouten)
3. Bert Jansen, Bussum (8 fouten)
4. ex aequo Peter Tack, Hoorn en Herman van Vuure, Hoorn (16 fouten)

Opmerkingen
¹ De ‘normale’ schrijfwijze is West-Fries, maar het museum zelf schrijft Westfries Museum. Het donorprincipe geldt dan. Met opzet erin verwerkt om de lokale deelnemers een voordeeltje te gunnen, maar de nummers 1 en 3, Rein en Bert, hadden beiden het museum bezocht en de schrijfwijze goed!
² Ook OK is goed (niet in het Groene Boekje, wel in Van Dale). Okay is fout.
³ Het meervoud van forens is forensen én ook forenzen. Het werkwoord is alléén forenzen.

Bijzonderheden
• Het is een acrostichon-telestichon: de begin- en eindletters vormen de zin “Hoorndol of dol op Hoorn?”
• De prijs voor de beste Horinees ging naar Peter Tack, tot voor kort Leidenaar en nog steeds de vader van Fleur die zowel op de Haanstrabasisschool als op het Stedelijk gymnasium, in totaal veertien jaar, bij Merel in de klas zat! Peter eindigde ex aequo met Herman van Vuure, maar kreeg de prijs omdat hij van hen beiden het hoogste sponsorbedrag had.