p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
leids dictee 2008
   
 
Datum 6 februari 2008
Locatie Boekhandel Selexyz Kooyker, Breestraat, Leiden
Organisatie Boekhandel Selexyz Kooyker / Leidsch Dagblad
Tekst Eric-Jan Berendsen, Herman Joustra en Ad van Kaam (journalisten Leidsch Dagblad)
Voorlezers Ad van Kaam (in zijn geheel), Herman Joustra (in stukjes)

De Rijn Gouwe Lijn

Komt die 10 miljoen eurotram er wel of niet? We hebben het hier, het moge duidelijk zijn, over de RGL. Na jarenlang heen-en-weergepraat gaan we er gemakshalve van uit dat de allerminst oud-Hollandse trein er komt. Al blijven veel Leidenaars het een teringtram vinden. Dus rijdt dat vehikel straks de stad binnen via de Lammenschans en vervolgens langs het konterfeitsel van Cornelis Joppensz naar de Breestraat. Dit tot grote vreugde van onder anderen Ben Luykx, de uitbater van een horecagelegenheid aldaar. Hij is content. Dat kan niet worden gezegd van Peter Labrujère. De bebaarde viking uit de Haarlemmerstraat ziet dat onding liever met een pleurisgang door de Lange Sint Agnietenstraat via de Caeciliastraat en de Lange Lijsbethsteeg zigzaggen. En dan bij voorkeur in het majem van de Oude Vest kelderen.

In de tussentijd wordt er ten stadhuize door burgervader Henri Lenferink druk gefaxt met A4'tjes en ge-sms't en ge-e-maild naar allerlei Zuid-Hollandse gedeputeerden. Moeten de gordijnen in de tram in biedermeierstijl zijn of per se van kasjmier? En moeten de banken worden bekleed met skai, pluche of krokodillenleer? Dit in verband met hemorroïden bij toekomstige gebruikers.

Het zal de clientèle van koffiehuis De Valk aan de 2e Binnenvestgracht, meest bestaande uit eigengereide koddebeiers, ijzerenheinige leden van voetbalclub Leidsche Boys en ouden van dagen met een 65+-kaart, worst wezen. Zij vinden de tram überhaupt tinnef en vrezen dat de RGL voor een hoop stampei gaat zorgen en dat de Rode Kruispost in het LUMC in groten getale gaat worden bezocht.

De Equatoriaal-Guineeër daarentegen uit het asielzoekerscentrum aan de Rijnsburgerweg bij het Van Eijsingapark, dat ooit diende als zusterhuis en bekendstond als de hunkerbunker, is blij met een ritje naar de kust. Zo krijg ik mijn leven toch nog op de rails, zie je hem mijmeren.

Uitslag
1. Pieter van Diepen (7 fouten; m.i. 5, zie opmerking 1)

2. Nel Lagas (8 fouten)
3. Gerda van den Berg (13 fouten)

Mijn fouten:
tienmiljoeneurotram (2 fouten), Viking, Leidse Boys, Equatoriaal Guineeër, Van Eysingapark, Hunkerbunker

Opmerkingen
Tienmiljoeneurotram, alles aan elkaar, is gewoon correct (regel 6.M onder (1) in de leidraad van het Groene Boekje). Nel Lagas had tienmiljoeneuro-tram (1 fout).
Viking staat alleen met een hoofdletter in het GB en VD, maar moet hier, omdat het over een er als een Viking uitziende Leidenaar gaat, natuurlijk met een kleine v.
• Ik vond Hunkerbunker een duidelijke eigennaam, zeker nu er en bekendstond als de voor stond, in de veronderstelling dat de Leidse zusterflat exclusief zo genoemd wordt. Maar hunkerbunker staat gewoon in VD! 


Bijzonderheden
• Volgens de organisatie het 3e Leids dictee (na 14 maart 2005 en 31 januari 2007), maar dat gaat voorbij aan de serie van vier Leidse dictees in café De Bonte Koe (2003-2006) en de drie Leidse dictees van de Lucas van Leydenschool (1993-1995).
• Derde werd dr. Gerda van den Berg, wethouder onderwijs. Het ploegenklassement dus duidelijk voor het stadhuis.