p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
rotterdams dictee 2008
   
 
Datum 1 juli 2008
Locatie Auditorium Hogeschool InHolland, Kop van Zuid, Rotterdam
Organisatie La City '08 / Hogeschool InHolland
Tekst Huib Boogert (redacteur De Telegraaf)
Voorlezer Sara Kroos (cabaretière, Vivacolumniste)


Het oproer kraait! Terwijl in een auditorium op de Kop van Zuid¹ wordt gezweet op een vilein dictee, steekt elders in de stad een groep relaxte en quasinonchalante meiden de lont in het kruitvat.

De horde angelieke verschijningen vindt dat het beleid ten stadhuize is verslonsd en dat er zo zoetjesaan copieuze veranderingen nodig zijn.

Ze wensen de zaak niet blauwblauw te laten en ze willen zich er evenmin met een jantje-van-leiden van afmaken.

Harde ingrepen zijn noodzakelijk. Daarom rukken ze in een hordeloop op naar de Coolsingel¹ om daar in levenden lijve een kordon te leggen rondom de gemeentelijke naïevelingen.

Het einddoel is uiteraard om de ongetwijfeld gepikeerde burgemeester Opstelten¹ vervroegd vanachter de gemeentelijke amaryllissen te verjagen en de masculiene voor-de-gek-houderij haastje-repje de nek om te draaien.

Vervolgens nemen de opstandige meiden met sanguinisch temperament zitting op de roodpluchen fauteuils die ze zich democratisch toe-eigenen.

Vanaf dat moment zijn deux-piècesjes en straskettinkjes aan de Coolsingel taboe. Geraffineerde T-shirts zetten de toon, ook al is dat soms geen ponem.

En wat wordt het nieuwe beleid? Dat word je gauw genoeg gewaar, want de Rotterdamse¹ samenleving schreeuwt om infusen op het terrein van het vrouw-zijn.

Geen getruukte ingrepen die op zijn elfendertigst worden doorgevoerd, maar acties met visie zoals meer geblèr in de crèches of voor ieder gezin een au pair. Voorts moet het stadhuis dag in dag uit naar patchoeliolie ruiken.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat Rotterdam er met bravoure op kan blindvaren dat volgend jaar de eerste vrouwelijke burgemeester wordt benoemd!

¹) Fouten in eigennamen waren toegestaan.

Uitslag
1. Pieter van Diepen, Leiden (5 fouten)
2. Marco Prins (13 fouten)
3. Peggy Wijntuin (15 fouten)

Mijn fouten:
van achter, sanguïnisch, strasskettinkjes, infuzen, patchouliolie

sara kroos met winnaar pieter van diepen