p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
4e / 13e leids dictee
   
 
Datum 11 februari 2009
Locatie Boekhandel Selexyz Kooyker, Leiden
Organisatie Selexyz Kooyker en Leidsch Dagblad
Tekst Pieter van Diepen, Leiden
Voorlezer Hans Heestermans, Leiden (bekend lexicograaf)


Lekker Leids

Leidens nieuws van 2008 was niet dat Icesave niet safe bleek. Niet het bankendomino-effect, niet de kredietcrisis, met Leidse r’en. Wat dan wel?

Eclatant olympisch succes van onze waterpolosters?  Nee, weer die bekende tram, niet via de Breestraat, maar het Hooigracht-Langegrachttracé.

Ik heb voor u het Leids Dictee. Zonder gêne met ongegeneerd Leidse woorden en namen.  Met een fiks Leids accent. Wel in het ABN natuurlijk.

Dat fijtedalen gekonfijte dadels zijn, wist u. Maar de Metuitekerk? Loop eens naar de Langebrug, tot vlak bij de brandweer. Daar stond die kerk.

Soms maak ik ook weleens een loopje. Is de stadhuiskoffie prut, dan loop ik voor een bakkie naar de Botermarkt, heel relaxed, niet haastje-repje.

De Botermarkt wordt langzaamaan een heuse koffieboulevard. Café Macchiato, Vooraf en Toe, Snijers. En dan komt er ook nog een Coffeestar.

Intermezzo: wordt het te veel? Had u gerekend op “die bamboezeur hield zich sjakes met zijn blegeur over een bledder”? Verder met het verhaal.

Cappuccino, koffie verkeerd, espresso, al dan niet decafeïné, u vindt dit alles in chique grand cafés en in toko’s met pluchen kleedjes in oudroze.

Terug naar het stadhuis. Thorbecke was daar raadslid, maar nooit burgemeester! Waarom dan een Thorbeckestraat in de Burgemeesterswijk? Ai!

Even u aller klassieken testen: Was was burgemeester. En De Gijselaar. Maar hoe je dat spelt?  Verdwaalde niet-Leidenaren hebben pech gehad.

Een pièce de résistance ten slotte. Proef de Pieterswijk, met de laatmiddeleeuwse sfeer van pittoreske pandjes in een achenebbisj steegje. Succes!

Uitslag
1. Job de Kruif, Leiden (8 fouten)
2. Jacques Bettelheim, Amsterdam (9 fouten)

3. Rein Leentfaar, Breskens (11 fouten)

Leids Dictee 2009

De auteur luister hoe zijn dictee wordt voorgelezen
en kijkt hoe het wordt meegeschreven.

Bijzonderheden
• Ik had er weer een acrostichon-telestichon van gemaakt:
Leids Dictee Lekker Leids.

• Klik hier voor de Powerpoint-presentatie. Eerst enkele pagina's uitleg over de gang van zaken en dan bij elke passage leuke illustraties van de inhoud.

• Ik had van tevoren gezegd - en dat ook in de tekst verwerkt - dat ik de 'buitenpoorters' wat zou pesten met Leidse woorden (waar je als je goed luisterde nauwelijks fouten in kon maken, toch?), straatnamen en andere eigennamen (bijvoorbeeld van de koffiehuizen die ik frequenteer), om zo ook de Leidenaren een kans te geven tegen de dicteetijgers en -tijgerinnen van elders.
Dat heeft gewerkt. Tijgers Jacques Bettelheim en Rein Leentfaar (tweede en derde), tijger René Dijkgraaf (Harderwijk, ca. 15 fouten, al met zijn hoofd in Maaseik) en tijgerinnen Leni Lagerberg en Eva Eising (resp. Lisse en Leiderdorp, niet van ver, maar toch ook niet Leids, beiden ook ca. 15 fouten) hebben het allen afgelegd tegen win- en Leidenaar Job de Kruif!
Job is journalist bij De Pers en was in 2005, bij het 1e Leids Dictee - toen ik mijn eerste dicteeoverwinning smaakte, met één fout (rijdende artilleriekazerne) - keurig tweede.